Институције са којима сарађујемо

Природњачки музеј Београд

Logo prirodnjački muzejПриродњачки музеј, основан 1895., једна је од најстаријих културно-научних институција у Србији. У њему се чува 120 збирки са преко    1 500 000 примерака из света природе. 

 Данас - 118 година након оснивања, Природњачки музеј још увек је у привремном смештају и без сталне поставке. Недостатак адекватног смештаја и изложбеног простора Музеј је надокнадио повећањем броја изложби, подизањем интересовања у домаћој и страној јавности и интерактивним радом са посетиоцима. 

 У току 2012. у Београду и другим местима Србије Природњачки музеј реализовао је укупно 18 изложби: Животињско царство; Шест ногу; Дрво или живот сам; Мозаик природе; Ецо фаир; Изложба на Београдском Сајму књига; Из ризнице библиотеке Природњачког музеја; Небески ловци; Сведоци прошлости; Додирнимо природу; Фосили из Горње Пребрезе; Алергене биљке; Српско језеро; Скелети уживо; Додирни у мраку ... ако смеш; Суживот са великим зверима; Свет риба; Музеј као слика света. Изложбе је припремило 24 аутора са стручним сарадницима а посетило их је је укупно 283.603 посетилаца, чиме је остварена рекордна посета у последњих 10 година.

 У оквиру своје редовне делатности стручњаци музеја радили су на заштити више значајних локалитета или других природних добара ин ситу: палеонтолошки хлокалитета „Глуви поток“, Горња Пребреза, Носак, „Буштрање“, Бабушница – Валниш, Костолац; као и на заштити стабла дивљег кестена на Дорћолу. 

 У току 2012. године запослени музеја прибавили су 30.287, препарирали 15.513, а конзервирали 3093 примерка из збирки. У електронску базу података извршено је 10.912 уноса. 

 У циљу популаризације природе Србије публиковано је 49 научних и стручних радова које су објавили запослени у музеју током 2012. године. 

 Музеј је у 2012. години објавио 5 публикација, међу којима су: Дрво или живот сам, Српско језеро, 6 ногу, Музеји у јавности, јавност у музејима, Буллетин оф тхе Натурал Хисторy Мусеум, Волуме 5. 

 Значајан број кустоса Природњачког музеја укључен је у рад на међународним и националним пројектима заштите природе. 

 У току 2012. године музеј је зе посетиоце реализовао више научних и стручних предавања као и промоција књига. У Музеју, вртићима и школама за децу са инвалидитетом одржано је 24 креативне радионице. 

 Музеј је током 2012. године био веома медијски експониран, са 354 медијска прилога, од којих преко 250 минута у најгледанијим емесијама националних телевизија и 246 прилога у штампаним медијима.

 У току 2012. кустоси Природњачког музеја стекли су три академска звања (два звања доктора наука и један мастер) и седам стручних музејских звања. 

 Према мишљењу Комисије за доделу награде, на основу наведених чињеница проистиче да је Природњачки музеј постигао изузетне резултате у раду током периода јануар-децембар 2012. који по стручном и научном значају представљају истакнути допринос развоју културе Србије и српској музеологији. 

 

Темишварска

 

Локација Сењак

 Темишварска 14

 11040 Савски Венац

 Број телефона: 064 43 46 333

 Елекронска пошта:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.