Институције са којима сарађујемо

Универзитет у Београду - Пољоприведни факултет

Logo poljoprivredni fakultetВелики српски ботаничар, Јосиф Панчић (1814-1888), био је први професор Науке о земљоделију на Великој школи у Београду и може се сматрати оснивачем пољопривредне науке. Међутим, за оснивање Пољопривредног факултета највеће заслуге имао је Сима Лозанић (1847-1935), први професор Агрикултурне хемије и тадашњи ректор Београдског универзитета. Велику помоћ и разумевање око оснивања Факултета, Сима Лозанић је имао од Јована Жујовића (1856-1939), геолога и петрографа, тадашњег министра просвете.


Факултет је основан Законом о изменама и допунама закона о Универзитету од 27. 02. 1905. године (''Сл. новине Краљевине СХС'' бр. 85, година И, од 23. 08. 1919. године).
слика
Одмах по завршетку Првог светског рата, на првој седници Универзитетског савета, одржаној 28. марта 1919. године, ректор је саопштио акт Министарства просвете, у којем је изражена жеља да се на Београдском универзитету отвори - започне са радом Пољопривредни факултет, са два одсека: пољопривредним и шумарским. У спомен овом дану Факултет обележава 28. марта - Дан Факултета.
Припрема за отварање и почетак рада Пољопривредног факултета трајала је до јесени 1920. године, а настава је почела 5. децембра, уводним говором првог декана, др Петра Ђорђевића, редовног професора Специјалне ботанике и начелника Министарства шума и руда. Факултет се временом формирао у значајну наставну и научну институцију.
Године 1930. Факултет добија нови назив, Пољопривредно-шумарски факултет, да би се 1949. године издвојили као самостални факултети: Шумарски и Пољопривредни факултет. 
Пољопривредни факултет је у својој деведесетдвогодишњој историји увек био активно ангажован у свим делатностима Универзитета. Одувек је професорима и сарадницима Пољопривредног факултета била част и признање да буду у Савету, већима, комисијама, одборима и другим органима Универзитета. Пољопривредни факултет је у три мандата имао и своје професоре као ректоре и у шест мандата своје професоре као проректоре Универзитета.
Пољопривредни факултет је имао и велики број професора са других факултета Београдског универзитета који су држали наставу на Факултету и били веома заслужни за формирање многих предмета, катедара, лабораторија и слично.

Научноистраживачки рад се обавља преко 8 института, 31 катедре, великог броја специјализованих и акредитованих лабораторија, огледног добра ''Радмиловац'', великог броја научних друштава која делују у оквиру Факултета, уз интензивну сарадњу са сродним организацијама у земљи и иностранству.
У складу са европским системом образовања на Факултету су уведене крупне промене усвајањем новог, тростепеног начина студирања (основне академске студије, дипломске академске студије-мастер, специјалистичке академске студије и докторске академске студије). Реформски процес усклађен са Болоњском декларацијом и нови студијски програми почели су да се примењују од 2007. године.

Темишварска

 

Локација Сењак

 Темишварска 14

 11040 Савски Венац

 Број телефона: 064 43 46 333

 Елекронска пошта:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.