Актуелни програми
 

Prastare sume

 

Киша је веома битан фактор када је у питању стварање кишних шума.
Заправо, кишне шуме су највећи извор природних лекова на планети Земљи. Уз то оне пружају око 28 посто кисеоника који је као што већ знамо основа живота. Велики број њих има утицаја на глобалну климу. Поред тога што апсорбују знатну количину угљен – диоксида, извор су дрвећа и животињског царства који су свима потребни, представљају и праву туристичку атракцију коју вреди посетити и доживети сву лепоту која се не може описати речима.
Поред наведеног, кишне шуме поседују и велику количину микроорганизама, инсеката, биљака, док неке врсте још увек нису откривене и довољно истражене.
Најпознатије кишне шуме у свету
Амазонска кишна шума
Представља једну од највећих, а можда и највећу кишну шуму на свету. Она обухвата 40 одсто јужноамеричког континента и укључује земље (набројали смо неке од њих – не све): Венецуела, Бразил, Еквадор, Суринам, Колумбија, Гвајана, Перу.
Даинтрее, Аустралија
Ова кишна шума припада тропским шумама, а настањена је различитим организмима: лептирима (65 одсто), жабама, торбарима, рептилима (30 одсто) и птицама (18 одсто).
Такође, преко 12 000 врста инсеката живи у овој кишној шуми.
Монтевераде, Костарика
Ову кишну шуму карактерише висок ниво облачности и влаге што погодује расту разноврсних биљака. То је кишна шума која обилује бујном вегетацијом, али и јединственим животињама које укључују сисаре, птице и гмизавце.
Синхараја, Шри Ланка
Смештена је у југозападном делу Шри Ланке. Позната је по природним изворима, потоцима, рекама и водопадима, а поседује више од 60 посто ендемског и ретког дрвећа.
Кишна шума на Аљасци
За њу је карактеристично то што поседује јединствене врсте животиња и биљака. Поред тога ову кишну шуму красе високе оморике, кукут и маховина, али и прелепо цвеће и разноврсни плодови. Представља право савршенство и погодна је за велике љубитеље природе. Они који су били у прилици да је посете, најбоље знају о каквом савршенству је реч.
Монтецристо, Ел Салвадор
Ово је једна јако густа и заштићена шума. Поседује ретке врсте биљака као што су папрати, ловорике, орхидеје, и животиња: мајмуни, сове и пуме.

Темишварска

 

Локација Сењак

 Темишварска 14

 11040 Савски Венац

 Број телефона: 064 43 46 333

 Елекронска пошта:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.