МЕСЕЦ ОКТОБАР - НА КРАЈУ СВЕТА

Аустралија
 

Аустралија је још увек помало скрајнута са листе егзотичних путовања на која прво помислимо. А земља кенгура, коала и Абориџина, заправо нуди јединствен туристички доживљај који се не може нигде наћи...
Аустралијски континент, који име дугује средњовековном латинском називу Терра аустралиа инцогнита (непозната јужна земља), крије у себи многе лепоте - чуда природе, велики број сунчаних дана, невероватну флору и фауну, пријатељски настројено локално становништво и њихов опуштен начин живота.
Најстарији и највећи граду у Аустралији - Сиднеј - има више од четири милиона становника. Задивљујућа зграда Опере, живописна лука и преко 30 златних плажа које се протежу од севера ка југу на само 20 минута од центра града су нешто што би требало видети. Једна од атракција града је мост Харбоур бридге који из милоште зову Вешалица и на који се већина туриста и пење не би ли имала јединствен доживљај погледа на сиднејску луку.
Иако је најмањи континент, обилазак природних лепота Аустралије које се налазе у унутрашњости земље, најлакши је авионом. Тако би наставак путешествија могао да буде лет до светиње - величанствене црвене стене Ајерс роцк-а, знаног и као Улуру. То је огромна пешчарска формација црвенкасте боје, висока 346 метара и дугачка више од осам км која у току дана мења боју у зависности од одсјаја сунца. Углавном је боје рђе коју добија услед оксидације. У ретким кишним периодима Улуру је сребрно сиве боје, прошаран црним каналима којима се слива киша.
ИНФО:
Главни град: Канбера
Највећи град: Сиднеј
Број становника: 21.200,000
Етнички састав: белци (92 %), азијски народи (7 %), Абориџини (1 %)
Валута: аустралијски долар
Временска зона: УТЦ +8 до +11.5
Државно уређење: парламентарна демократија и конститутивна монархија (монарх краљица Елизабета Друга)
Географија: најмањи континент, али шеста држава по величини у свету
Национални парк, у чијем је средишту чувена стена, у власништву је и под управом народа Анангу. За овај народ, који преко 30.000 година насељава Аустралију, Улуру је свето место и дом многих божанстава. Стена, која за Абориџине има мистично значење, доминира крајоликом, а њена интензивна црвена боја током читавог дана мења се под утицајем Сунца. Четворосатна шетња и пењање на стену са локалним водичем Абориџином оставља непоновљив утисак!
У близини је, те се до ње може стићи и пешке, Долина ветрова или Ката Тјута. Ту ће вам, међу огромним стеновитим формацијама, вечера бити послужена испод звезда. Свакако би требало посетити Карнс и Мосман Горге који се налази у срцу Даинтри прашуме. Током вожње до ових места очараће вас бајковити пејзаж океана и бујне вегетације. У Даинтри прашуми, егзотичној и узбудљивој оази, туристи углавном уживају у вожњи бицикла, кануа, трекингу по џунгли...
Немојте заобићи ни Острво гуштера, једно од најексклузивнијих аустралијских рисорта. Два дана на овом острву требало би да вас напуни енергијом и одмори од авантура. Користите бројне третмане или једноставно уживајте у рајским плажама.
На располагању вам је и мини-тура до острва Тасманије, надалеко чувеном по тасманијском ђаволу, агресивној малој животињи. Обиђите Батерз Поинт - аустралијско најчувеније колонијално село. Обавезан је и Фреyцинет национални парк, чију ћете гранитну обалу најбоље истражити пловећи бродом. Најпопуларнија активност у овом парку је роњење у кристално плавом океану.

 

Историја
Аустралија је држава која обухвата копно најмањег континента на свету, острво Тасманију, као и бројна друга острва у Јужном, Индијском и Тихом океану. Аустралијски домороци насељавају аустралијско копно више од 42.000 година. Након спорадичних посета рибара са севера и европских истраживача и трговаца у 17. веку, Велика Британија је запосела источну половину острва током 18. века где је слала људе по казни у колонију названу Нови Јужни Велс. Како је број становника растао и како су откриване нове територије, тако је током 19. века формирано још пет великих аутономних Британских прекоморских територија. Шест колонија 1901. формирале су федерацију названу Комонвелт Аустралија.

 

Абориџини
Абориџини је групни назив за домородачко становништво Аустралије. Најновије статистике кажу да их има око 400.000. Домороци Аустралије насељавају свој континент најмање 30.000 година, а према мишљењима научника на континент су се населили још у време последњег Леденог доба. Иако потичу из 500, 600 различитих група, везују их јака мистична веровања о повезаности са земљом, традиција чувања и преношења легенди, специфична уметност која подразумева сликање на стенама, прављење скулптура и изузетно тешка историја. Специфично је њихово веровање да је људско тело потпуно издвојено од много вишег нивоа који има природа. Тако они верују да се људска душа и тело након смрти сједињују са стенама и рекама где настављају духовни живот!

 

Животиње
Аустралија је позната и по ендемским животињским врстама. Неке од најпознатијих су кенгур (сиви и црвени) који је заштитни знак Аустралије (налази се и на застави), дивљи пас динго, коала и чувени тасманијски ђаво. Неке животињске врсте, пак, нису биле познате на најмањем континенту све до првих већих миграција становништва из Европе.

 

„Имигрантска" кухиња
Разноврсноврсности исхране највише су допринели имигранти који су донели елементе националних кухиња. Енглези су, рецимо, донели јефтина јела од кромпира. Интернационална кухиња изузетно се развила након Другог светског рата досељавањем Италијана, Грка и Либанаца. Задњих 30-ак година тај процес се понавља са досељеништвом из источне Азије. Храна попут кус-куса, паленте, тајландских рибљих колачића и кинеских нудли постала је део свакодневне кухиње типичне аустралијске породице.