МЕСЕЦ АПРИЛ - СНАЛАЖЕЊЕ У ВРЕМЕНУ И ПРОСТОРУ

Оријентација у простору

Сваке јесени птице селице се “пакују” и одлазе у топлије крајеве – на југ. Али како оне знају где је југ и куда би требало да лете како би стигле на жељено одредиште?
Птице селице
Разлог због ког се неке врсте птица селе из хладнијих у топлије крајеве пред зиму није ниска температура, јер њу могу да поднесу врло лако. Проблем је у недостатку хране у хладнијим крајевима током зиме.
Тако птице селице крећу на југ у потрази за местом на ком ће бити довољно хране. Али како знају где да иду када немају ни компас ни ГПС уређај који их усмерава на прави пут?
Пут дуг на хиљаде километара
Птице крећу на своје путовање ка дестинацији где ће безбрижно провести зиму чим осете додатно захладњење и приближавање најладнијег периода у години на територији на којој живе.
Без обзира на то колико су им можда топлији крајеви удаљени, птице се најчешће групишу и полако крећу на пут који може бити дуг чак од 60 до 80 хиљада километара.
Како се птице сналазе у простору?
Научници су се бавили питањем који мучи све нас – како се птице не загубе на свом дугом путу ка југу? Како знају где је југ, а где је север?
Са сигурношћу се може рећи да се птице оријентишу према сунцу, које игра велику улогу у њиховом путу до циља. С обзиром на то да сунце излази на истоку, а залази на западу, птице могу да се према томе оријентишу и пронађу прави смер у ком би требало да путују.
Међутим, шта се дешава када сунце зађе? Како се птице сналазе у простору када је ноћ?
Птице су способне да читају и звезде, па тако могу да на основу звезда на небу, на исти начин на који су се и многи морепловци током историје проналазили прави пут.
Поглед са висина
Када се човек изгуби у шуми, како би опет пронашао прави пут мора да се попне на узбрдицу или више дрво како би имао бољи преглед терена на ком се налази.
Замислите онда како је птицама које увек имају све испред себе као “на длану” и могу све да виде. Осим одличног погледа, оне имају и одличан вид, па тако могу да примете сваки детаљ и пронађу оно што им треба чак и на великој удаљености.
Птице ипак имају ГПС
Птице поседују неку врсту природног навигационог уређаја, захваљујући ком се лакше сналазе у простору. Овај њихов “компас” састоји се од магнетносензитивних ћелија које реагују на магнетно поље Земље, захваљујући чему птице могу да праве мапе у простору.
Ова њихова мистериозна способност “ради” уз помоћ малог броја изузетно осетљивих рецептора за које се још није утврдило где се налазе и како откривају поље поларитета.